Volkoren Spelt

Speltbrood.JPG

Wanneer je bakker Hans vragen wat volgens hem zo bijzonder is aan ons spelt brood noemt hij als eerste natuurlijk de lekkere smaak, want die is voor elk van onze desem broden absoluut uniek. Maar een ander aspect wat volgens hem ons brood geweldig maakt is de korte afbeet. De term ‘korte afbeet’ is een echte bakkersterm  die mij van jongs af aan al om de oren vliegt. Maar heel eerlijk gezegd wist ik nooit zo goed wat er nu precies mee bedoelt werd en jou zal het ook niet zoveel zeggen.

Maar nadat ik het speltbrood voor het eerst geprobeerd had, wist ik opeens wat er met de term bedoeld werd. Na eerst aan het brood gevoeld te hebben (wat ik overigens altijd doe want als ik ergens een hekel aan heb dan is het wel aan uitgedroogd brood), voelde het wat mij betreft nogal droog aan. Met een wat sceptische houding heb ik toch maar geproefd en toen ervaarde ik voor het eerst echt wat die befaamde ‘korte afbeet’. Het brood hapte namelijk heerlijk weg en eenmaal in mijn mond was het helemaal niet droog. Het was juist smeuïg en boordevol smaak. Ik blij dat ik toch gewoon geprobeerd had, want dit brood is inmiddels onmisbaar geworden in mijn weekmenu. Zelf eet ik mijn brood zelf het liefst zo simpel mogelijk dus beleg ik deze boterham vaak met een halve avocado, wat drupjes olijfolie en vers gemalen peper, heerlijk!

DMARC