Bakkersweetjes #1

Leuke weetjes uit de bakkerij, die je nog niet wist…

Het bakken van brood blijft een bijzonder en uniek proces! Bakkers weten als geen ander hoe je een perfect brood kunt bakken. Maar zij zijn natuurlijk gewend aan de professionele omgeving van een bakkerij. Maar ga je thuis aan de slag om een brood te bakken dan ben je aangewezen op niets meer dan je eigen handen en een oven.

Onze bakkers geven daarom regelmatig tips en weetjes weg om thuis een zo goed mogelijk brood of ander product te bakken. Wij delen dit graag met je!

Hoe weet je of een brood genoeg gekneed is?

Deze vraag is belangrijk want veel recepten zeggen enkel kneed het deeg voor x minuten. Maar wist je dat bakkers een deeg nooit op tijd kneden. Een echte bakker kneed het deeg op gevoel.

Om te kijken of het deeg voldoende gekneed is ‘trekt hij een vliesje’ met dit proces checkt te bakker of de gluten al voldoende gevormd zijn. En dit is essentieel voor het krijgen van een uitzonderlijk lekker brood.

We delen graag wat achtergrond informatie over deze glutenwerking met je.

Gluten is een complexe mix van eiwitten die van nature voorkomen in tarwe. De twee belangrijkste eiwitten in gluten zijn glutenine en gliadine.

Glutenvorming begint wanneer meel wordt gemengd met water. Tijdens het mengen worden de eiwitten bevochtigd en beginnen ze water op te nemen. Het deeg wordt vervolgens gekneed, wat leidt tot de vorming van een stevig en elastisch netwerk van gluten. Dit netwerk geeft structuur aan het deeg en zorgt ervoor dat het brood kan rijzen en een luchtige textuur kan ontwikkelen.

Belangrijke aspecten van glutenvorming zijn:

  1. Hydratatie: Water is cruciaal voor de glutenvorming. Het hydrateert de eiwitten in het meel en activeert enzymen die betrokken zijn bij het proces.

  2. Kneding: Tijdens het kneden wordt het deeg uitgerekt en samengedrukt, waardoor de gluten in het meel zich kunnen ontwikkelen tot een sterk netwerk. Dit proces zorgt voor de gewenste elasticiteit en structuur in het brood.

  3. Rusttijd: Na het kneden heeft het deeg rusttijd nodig om de gluten te laten ontspannen en deegontwikkeling mogelijk te maken. Dit helpt ook bij het vergemakkelijken van het vormen van het brood.

  4. Gistfermentatie: Tijdens het rijzen van het deeg zorgt de activiteit van gist ervoor dat kooldioxidegas wordt geproduceerd. Dit gas wordt gevangen in het glutennetwerk, waardoor het deeg rijst en het brood luchtig wordt.

     

We hopen dat jullie het leuk vonden om wat meer achtergrond te lezen over één van de belangrijkste processen in de bakkerij! En veel succes met het zelf bakken van brood!

Mocht het nu mislukken dan weet je ons te vinden!