Alles over Borstplaat

Borstplaat

Het wordt weer kouder en Sinterklaas begint steeds meer in zicht te komen. Dat betekent tijd voor de mierzoete lekkernijen, zoals borstplaat. Maar waar komt deze merkwaardige naam nou eigenlijk vandaan?

Oorsprong
In de zestiende eeuw werd borstplaat voor het eerst gemaakt, bedoeld als medicijn. De ingrediënten zouden de longen moeten beschermen, de borst dus. Het werd gemaakt van gesmolten rietsuiker. Suiker was in die tijd erg duur en daardoor alleen beschikbaar voor de hogere klassen. Later werd de suikerproductie goedkoper en was borstplaat voor iedereen toegankelijk.

Maar waar blijft de plaat in dit verhaal? Dat leggen wij graag uit. Ondanks borstplaat in verschillende vormen wordt gemaakt, zijn de figuren altijd plat. Dit komt doordat het suikermengsel op een platte plaat wordt gespoten. Hopelijk is het nu een beetje duidelijk waar de naam borstplaat vandaan komt!

Vandaag de dag
Tegenwoordig is borstplaat niet meer bedoeld als medicijn, maar gewoon als lekkernij met Sinterklaas. Dit mierzoete lekkernij wordt gemaakt van water, suiker, melk/slagroom. Er wordt vaak ook nog smaakstof aan toegevoegd, zoals mokka of cacao.

Afgelopen week hebben wij in de bakkerij ook weer borstplaat gemaakt. Dit zal binnenkort verkrijgbaar zijn in onze winkels!

Elsbeth Voordijk